Omfattningen av projektet blir att se till att underhålla bloggen med minst ett inlägg varannan vecka - vilket tidsmässigt kommer uppta ca 1/3 av den resterande kurstiden. Underlaget för betygssättning kommer inte utgå från mängden inlägg, utan framförallt förmågan att utveckla sina resonemang. Därtill avkräver jag att var och en kommenterar på åtminstone ett inlägg i veckan - framförallt för att den bloggande eleven behöver kunna hantera diverse frågeställningar. Häri ligger nu också min funktion. Jag kommer kanske ge tips, inspiration (förhoppningsvis) och råd på lektionstid, men framförallt kommer jag fungera som en bloggare och kommentator "som alla andra". Detta betyder att om eleven inte har nog på fötterna för att säga det denne säger, är otydlig eller annat - så kommer jag säga det. Likväl kommer jag naturligtvis ge positiv feedback.
Kopplingen till kursplanen.
För att förtydliga är det följande mål jag anser vara mest aktuella att koppla till:
Eleven ska
*ha kunskap om demokratins framväxt och funktion samt kunna tillämpa ett demokratiskt arbetssätt,
I bloggen ligger mycket av själva idén om det fria ordet - kina som exempel - hur hanterar eleverna detta?
*kunna förstå hur politiska, ekonomiska, geografiska och sociala förhållanden har format och ständigt påverkar såväl vårt eget samhälle som det internationella samhället
Förhoppningen är ju att eleverna faktsiskt har ett intresse av just dessa frågor, men att röra sig från en abstrakt nivå till en konkret är en ständig utmaning - här hoppas jag bloggen ska kunna vara ett verktyg att själv kunna hantera frågorna. Därtill bör nämnas att jag inte kommer fånga in eleverna i ett område de faktiskt inte engageras av - rörlighet mellan ämnesområden kommer absolut vara möjlig.
*ha kunskaper om det politiska systemets funktion på lokal, regional, nationell och EU-nivå
Här handlar det mycket om hur långt eleven är villig att gå för att komma till botten med den formella och informella makt som utövas i samhället. Ett områdesval kan begränsa detta, men jag tror projektet kan fylla tillräckligt mycket hurhelst.
*kunna förstå hur man kan påverka politiska beslut på lokal, regional och nationell nivå, inom EU samt internationellt
Här blir det både ett metaperspektiv och säkerligen hos vissa av eleverna konkreta frågor. Metaperspektiv eftersom användandet av bloggen kan ses som en koppling till en ny form av inflytande. Att kunna titta på vad bloggen är blir alltså intressant utifrån kursplanen.
*kunna formulera, förstå och reflektera över samhällsfrågor ur såväl historiska som framtida perspektiv
Centralt för bloggandet är just reflekterandet och formulerandet kring samhällsfrågor.
*kunna lägga etiska och miljömässiga perspektiv på olika samhällsfrågor
Naturligtvis viktigt. Att alla områden har miljöperspektiv är inte självklart, men kan man förhålla sig till någon form av samhällsfråga utan att möjliggöra etiska perspektiv? Här är det fullt möjligt att vissa saker behövs "lockas fram" genom feedback.
*kunna använda olika kunskapskällor och metoder vid arbetet med samhällsfrågor och
Källhänvisning genom hypertext (länkar) är ett av bloggens signum - att därutöver använda källor som inte är nätbaserade kan nog för många bli svårare, men jag tänker inte slänga ut barnet med badvattnet för det. Förhoppningsvis går detta att styra upp med kommentarer såsom "har du läst det här och det här?"
*känna till hur åsikter och attityder uppstår samt vara medveten om hur värderingar och ställningstaganden formas.
Som tidigare beror det lite på i hur stor utsträckning eleven väljer att fördjupa sitt resonemang. Tanken är inte att bloggandet bara ska handla om "yta", men det är i skrivande stund svårt att veta hur skrivandet kommer arta sig.
I nuläget väntar jag på att få adresser till elevernas bloggar, vilka också kommer finnas under min profil som "bloggar jag följer". Funkar det inte som jag tänkt mig så får jag helt enkelt improvisera. Tanken är också att bloggandet är "mot omvärlden" så det är kanske inte bara jag och eleverna själva som har åsikter.
Det är med tillförsikt jag ger mig in i det här arbetet. Förhoppningsvis kommer utvärderingen visa positiva resultat både för elevens kunskapsbredd och projektets möjlighet till utveckling. De svårigheter som kan uppstå på vägen är inte helt lätta att förutspå, samtidigt som jag tror att jag kan ha hittat en väg in...
Väl mött så länge.
Tror detta kommer bli mycket bra, hoppas det iaf. Nu har jag lagt upp mitt första inlägg så det är bara att njuta, haha:D
SvaraRadera