onsdag 18 februari 2009

Ämnesövergripande

Omhuldat begrepp, genomförs dock inte så ofta. Poängen med det är framförallt att kunna skapa sammanhang, helhet - både inom kurserna, men också programmet som helhet.

Satt och lurade på vilka typer av samarbetsprojekt jag skulle kunna jobba utifrån med andra lärare.

1. Fordon: Hur och varför Fordonslagen kom till. Tanken är att reda ut "baklänges" hur en lag blir till genom att titta på den i nuvarande skick och följa den tillbaka till sitt ursprung. Allt material kan göras tillgängligt med förarbeten osv. Inte för djup inläsning utan snarare för att se hur en lag kommer till och hur den faktiska lagen påverkar fordonstrafik. Detta kan vara ett samarbete mellan samhällskunskap A och Fordon och Samhälle-kursen

Pros: Sammanhang, enkelt att konkret genomföra.
Cons: Behöver splitta gruppen och jobba med FP enbart. Kräver samplanering av lärare i olika arbetslag vilket inte alltid tidsmässigt är enkelt. Synergi - rimligtvis läses kursen 1:a året, jag får dem inte förrän 2:a.

2. Arbetsmiljö o Säkerhet + Samhällskunskap A = Sant: Flera yrkesprogram läser den här kursen och naturligtvis är den anpassad för varje arbetsområde. Hursomhelst förhåller vi oss alla till LAS, MBL och pudelns kärna - AML - Arbetsmiljölagen. Liksom ovan kan det vara värt att ha ett slags samarbete där man kan spåra AML bakåt i tiden - från arbetarrörelsens pelarfrågor t.o.m. idag. Vidare kan det vara värt att vidga uppfattningar om lag och rätt osv. Jag gillar själv att arbeta utifrån ursprungstexter när jag arbetar med Samhällskunskap - och häri borde man kunna fånga upp en hel del frågor som rör lagar i allmänhet, arbetsmiljölagen i synnerhet, samt hur lagar blir till.

Pros: Sammanhang - eleven får en utökad känsla för enhetlighet i sin utbildning. Går att göra i sammanslagna grupper.
Cons: Kräver samplanering av lärare i olika arbetslag vilket inte alltid tidsmässigt är enkelt. Synergi - rimligtvis läses kursen 1:a året, jag får dem inte förrän 2:a.

3. Barn och fritidsprogrammet och samhällskunskapen: Inom BF finns det flertalet kurser som återkopplar till samhällsprogrammet, t.e.x när det gäller elevers olika livsvillkor osv. Även de läser Arbetsmiljökursen. Flera olika möjligheter.

torsdag 12 februari 2009

Dagens lektion 12:e Februari

Roligt med folk som skulle kunna vara symboler för uttrycket "Vad var det jag sade?"

Idag tänkte jag försöka få till lite skrivande - förhoppningsvis är det god uppslutning. Det jag märkt är att det varierar en hel del, och de flesta har inte fått in sitt första inlägg än. Jag oroar mig lite för det. Kommer nog behöva handleda en del.

Den som lever får se.

fredag 6 februari 2009

Ungdomens Kulturmönstring

Detta hör egentligen inte till bloggprojektet, men jag tänkte iaf pusha lite för Ungdomens Kulturmönstring (UKM - Ung Kultur Möts) som går av stapeln 21:e mars i strandvägsskolans aula. Spelar du musik? Håller på med målning/teckning/skulptur/dans/film/foto/poesi/lyrik/prosa eller annan estetisk verksamhet? Nu har du chansen att vara med och kanske bli uttagen till länsfinal (den 10-11 maj i Storfors)- och därefter riksfinal.

UKM är ett rätt påkostat projekt inom region värmland och försöker ta tillvara på Ungdomars skapande verksamheter i Värmland. Det har hållit på sedan slutet på 90-talet och är helt öppet för den som vill komma ut med sina grejer. Anmälan kan du göra här.

Framgångar

Nu är de flesta bloggare uppe med varsin blogg. Dock så finns det vissa problem redan nu - med kanske inte helt smakliga domännamn. Är det viktigt? Jag tänker utifrån det faktum att jag själv tar uppgiften på fullt allvar - innebär det att eleven inte gör det? Eller är domännamnet en kommentar över uppgiften? Är den reflekterad? Har det med tydlighet framgått att det inte bara är jag, eller eleverna själva som kommer läsa bloggarna?

Själva namnet är i sig harmlöst för min något härdade vokabulär, men här hanterar jag framförallt hur eleven förhåller sig till sin omvärld.

Jag har i vart fall bett eleven ändra namnet innan jag publikt länkar honom, alternativt om eleven på ett mycket bra sätt kan motivera sitt namnval.

torsdag 5 februari 2009

Dagens lektion 5:e Februari

Har blivit förvarnad om hög frånvaro från mina elever idag, det gillar vi inte =6

Dagens plan är att följande.

1. Introducera vad Mediekritik är - för att återkoppla till förra veckans titt på "de kända bilderna". Ska försöka hinna med att titta på tidningen som medie - och kritiken mot att svensk media (framförallt på tidningsfronten) ägs av några få stora företag. För att andra delen av lektionen...

2. Försöka att en gång för alla se till att alla som ska blogga har en blogg att utgå från. Första problemet jag stötte på var att datorerna i datasalarna inte fixade https (som behövs för att registrera sig och skriva på t.e.x. blogger) Nu ska våra datatekniker ha fixat det i den salen jag bokat.

Imorgon blir det ingen lektion p.g.a. friluftsdag.

söndag 1 februari 2009

Tillagt

Nu kan ni se elevbloggarna enkelt genom att titta längst ned på denna sida.